wtorek, 24 maja 2016

Czy czujesz się przygnębiony? Zmień, to co jesz!

Twój mózg jest zawsze zajęty i pracuje dla Ciebie. Dba o Twoje myśli i ruchy, oddech, tętno, fizyczne zmysły, działa nawet podczas snu. On nigdy nie odpoczywa. Oznacza to, że mózg potrzebuje stałych dostaw odżywczego paliwa. Rodzaj paliwa jakie wybierasz może sprawić ogromną różnicę w tym, jak się czujesz i działasz psychicznie. Mówiąc najprościej, to co jesz wpływa bezpośrednio na strukturę i funkcjonowanie Twojego mózgu i ostatecznie na Twój nastrój.


CZY PRZYGNĘBIENIE ŹLE WPŁYWA NA CIEBIE LUB KOGOŚ KOGO ZNASZ?

Depresja jest częstym zaburzeniem zdrowia psychicznego i szacuje się, że cierpi na nią 350 milionów ludzi na świecie. Uważa się ją za drugą najczęstszą na świecie przyczynę obciążeń chorobami. Depresja wiąże się ze zmniejszeniem produktywności, słabymi wynikami psychospołecznymi i obniżeniem jakości życia i dobrobytu.


JAK MOŻESZ SOBIE POMÓC PRZY DEPRESJI?

Jedzenie wysokiej jakości produktów, które zawierają dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy
odżywia mózg i chroni przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny odnosi się do wolnych rodników produkowanych jako "odpady" i wydzielanych jako produkt uboczny,  gdy organizm wykorzystuje tlen. Są bardzo szkodliwe, przyczyniają się do szybkiego starzenia organizmu oraz są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób.

JAK TWOJA DIETA MOŻE WPŁYNĄĆ NA TWÓJ MÓZG?


Niestety, podobnie jak drogi samochód, twój mózg może ulec uszkodzeniu, jeśli "wlewasz" w niego coś innego niż paliwo premium. Jeżeli substancje "niskie-premium" paliwa (czyli jedzenie pozyskane z przetworzonych lub rafinowanych pokarmów) dostaną się do mózgu, jest małe prawdopodobieństwo, aby się ich pozbyć. Na przykład dieta bogata w rafinowane cukry, jest szkodliwa dla mózgu. Oprócz pogorszenia regulacji insuliny, sprzyja także zapaleniu i stresowi oksydacyjnemu. Liczne badania wykazały korelację między dieta bogatą w rafinowane cukry a upośledzeniem funkcji mózgu - a nawet pogorszeniem zaburzeń nastroju, takich jak depresja. 
Badanie zostało przeprowadzone na ponad 1000cu kobiet w wieku 20-90 lat, podczas którego wypełniały kwestionariusze dotyczące jedzenia oraz ogólne z 12 pytaniami na temat zdrowia. Wyniki wykazały bezpośredni związek z tym, że kobiety, które stosowały diety typu "zachodniego" miały znacznie wyższą częstotliwość występowania zaburzeń psychicznych, w tym depresji i lęków.

CO TO JEST DIETA TYPU "ZACHODNIEGO"?

Typowa dieta "zachodnia" jest zdefiniowana przez dietetyków i obejmuje: potrawy smażone, panierowaną żywność, przetworzoną żywność, taką jak: białe pieczywo, makarony i wypieki, wraz z produktami skrobiowymi, jak kukurydza, białe ziemniaki, soki o wysokiej zawartości fruktozy, słodycze, napoje alkoholowe, i piwo.


JAK PROBIOTYKI WSPIERAJĄ MÓZG?

Badania wykazały, że kiedy ludzie biorą probiotyki (suplementy zawierające dobre bakterie), ich poziom lęku, postrzeganie stresu i mentalność ulegają poprawie, w porównaniu do ludzi, którzy nie
biorą probiotyków.
Serotonina jest neuroprzekaźnikiem (hormon), który pomaga regulować sen i apetyt, pośredniczy nastrój i hamuje ból. Jest często nazywany "hormonem szczęścia" Około 95 procent Twojej serotoniny jest produkowane w przewodzie pokarmowym poprzez dobre bakterie w jelicie. Twój układ pokarmowy jest wyłożony stu milionami komórek zwanych neuronami. Dobre bakterie chronią błonę śluzową jelit, zapewniając mocną barierę przed toksynami i "złymi" bakteriami. Niektóre toksyny produkowane przez złe bakterie przedostają się do krwiobiegu, podróżują do mózgu, powodując reakcje toksyczne prowadzące do zapominania i niepokoju.

JAK JEDZENIE WPŁYWA NA NASTRÓJ?

Inne badania dokonały porównania ludzi, którzy spożywają tradycyjne śródziemnomorskie jedzenie lub stosują japońską dietę do osób stosujących typową zachodnią dietę. Ryzyko depresji jest od 25 do 35 procent wyższe u osób, które spożywają typowe "zachodnie" jedzenie, niż u tych, którzy są na dietach przypominających japońskie lub śródziemnomorskie. Naukowcy wierzą, że wyższej jakości diety: bogate w warzywa, owoce, ziarna, nieprzetworzone ryby i morskie jedzenie - zawierające tylko niewielkie ilości chudego mięsa i produktów mlecznych odpowiadają za poprawę nastroju. Są one również pozbawione przetwarzanej i rafinowanej żywności i cukrów (podstawy zachodniej diety).
Wreszcie, wiele nieprzetworzonych pokarmów jest fermentowanych i działa jako naturalny probiotyk. Niestety, często są one ograniczone w naszej diecie, dlatego suplementy mogą być użyteczną i łatwo dostępną alternatywą. Biorąc dobre probiotyki i prebiotyki i dodawanie ich do zdrowej diety może mieć bezpośredni wpływ na nastrój, postawę, życie społeczne i wydajność!


JAK MOŻESZ WYELIMINOWAĆ DEPRESJĘ?

  • Należy zwrócić uwagę na to, jak różne pokarmy wpływają na Twoje samopoczucie.
  • Eksperymentuj z nowym jedzeniem takim jak śródziemnomorskie, japońskie czy południowe.
  • Spróbuj przez 2 do 3 tygodni unikać wysoko przetworzonych produktów, skrobi i cukrów.
  • Dodawaj sfermentowaną żywność do posiłków jak ostro przyprawiona kapusta, pasta zrobiona ze sfermentowanej soi lub jęczmienia lub ryżu, kiszona kapusta, marynowane lub konserwowe ogórki, napój wytwarzany poprzez fermentację słodkiej herbaty z kultury drożdży i bakterii.
  • Wyeliminuj nabiał lub ziarna z diety w przypadku napotkania na kłopoty trawienne.


BIERZ DIGESTIVE+++

DIGESTIVE+++ składa się z probiotyków, prebiotyków i pełnego zakresu enzymów trawiennych. Probiotyk kolonizuje Twój przewód pokarmowy z jednym z najsilniejszych i najbardziej dobrze zbadanych dobrych bakterii dostępnych w celu wspierania zdrowia jelita i teraz wiemy, że także i zdrowia mózgu! Wielu ludzi donosi, że czują się znacznie lepiej zarówno fizycznie jak i emocjonalnie po przejściu do bardziej zrównoważonej diety oraz wprowadzeniu DIGESTIVE +++ do ich codziennej diety.
Poczytaj więcej o: Digestive+++


BIERZ OMEGA+++



OMEGA+++
 składa się z kwasów Omega 3, 6
i 9. Wiele ocen naukowych (nazywanych metaanalizami) ponad 20 osobnych badań klinicznych przy użyciu omega-3 do leczenia dużych zaburzeń depresyjnych, w różnych grupach wiekowych wykazała, że omega-3 są skuteczne w wspieraniu podwyższonego nastroju i łagodniejszych symptomów depresji.
Poczytaj więcej o:  Omega+++





Zadzwoń i zamów suplementy:  691880912 lub napisz kup od producenta: http://mylifepharm.com/kkrajewski

Możesz również przeczytać tekst w oryginale tutaj

Źródła:
1. Jun S Lai, Sarah Hiles, Alessandra Bisquera, Alexis J Hure, Mark McEvoy, and John Attia. A systematic review and meta-analysis of dietary patterns and depression in community-dwelling adults. Am J Clin Nutr 2014;99:181–97.
2. Psaltopoulou T, Sergentanis TN, Panagiotakos DB, Sergentanis IN, Kosti R, Scarmeas N. Mediterranean diet, stroke, cognitive impairment, and depression: A metaanalysis. Ann Neurol 2013 Oct;74(4):580-91.
3. Jacka FN1, Pasco JA, Mykletun A, Williams LJ, Hodge AM, O'Reilly SL, Nicholson GC, Kotowicz MA, Berk M. Association of Western and traditional diets with depression and anxiety in women. Am J Psychiatry. 2010 Mar;167(3):305-11.
4. Hallahan B, Ryan J, Hibbein JR, et al. Effi cacy of Omega-3 highly unsaturated fatty acids in the treatment of depression. The British Journal of Psychiatry 2016, April 21, 114.
5. Grosso G, Pajak A, Marventano S, Castellano S., et al. Role of Omega-3 fatty acids in the treatment of depressive disorders: a comprehensive meta-analysis of randomized clinical trials. PLoS One. 2014 May 7;9(5):e96905

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Laminine a borelioza

Enaila o takiej treści otrzymałem od znajomego Ryszarda K. "Tadeusz opisałem tutaj mój przypadek Długo zwlekałem z wiadomością jak ...